скачать файл
ч. 1

до апаратної наради

від 10.06.2013

ІНФОРМАЦІЯ

про аналіз грошових та натуральних норм харчування дітей

у дошкільних навчальних закладах

за травень 2012 та 2013 років

На виконання Законів України «Про дошкільну освіту», «Про дитяче харчування», «Про забезпечення санітарного та епідеміологічного благополуччя населення», СанПін № 3231 – 85 від 20.03.1985 «Устройство и содержание детских дошкольных учреждений», Постанови Кабінету Міністрів України від 22.11.2004 № 1591 «Про затвердження норм харчування у навчальних та оздоровчих закладах», вимог Інструкції з організації харчування, затвердженою наказом Міністерства освіти і науки України, Міністерства охорони здоров’я України від 17.04.2006 № 298/227, та доручення наради начальників, головних спеціалістів управлінь освіти та представників Департаменту освіти Харківської міської ради від 26.02.2013 головним спеціалістом управління освіти Кулаковою Л.В. та бухгалтером Мануйловою Т.М. здійснено детальний аналіз грошових та натуральних норм харчування за травень 2013 у порівнянні з аналогічним періодом минулого року. Також проведено порівняльний аналіз між закупівельними цінами на продукти харчування та продовольчу сировину, які завозяться до ДНЗ району та середньостатистичними цінами на аналогічні продукти харчування та продовольчу сировину.

В результаті аналізу визначено наступне:

Ціни на продукти харчування та продовольчу сировину, які завозяться до ДНЗ району не перевищують середньостатистичних цін на аналогічні продукти харчування та продовольчу сировину.

Станом на 01.06.2013 безкоштовним харчуванням у районі забезпечено 148 дітей дошкільного віку, з них: 130 дітей, які мають вади мови (ДНЗ № 52 – 2, № 96 – 66, № 353 – 62), 5 дітей – сиріт (ДНЗ № 31 – 1, № 122 – 2, № 391 – 1, № 72 – 1), 13 дітей, що постраждали внаслідок аварії на ЧАЕС (ДНЗ № 24 – 1, № 50 – 2, № 52 – 3, № 72 – 2, № 96 – 1, №122 – 1, № 349 – 1, № 420 – 1) та 85 дітей з багатодітних сімей.

Постачання продуктів харчування та продовольчої сировини в усіх дошкільних навчальних закладах району здійснюється згідно з графіком постачання, своєчасно. Супровідні документи, що підтверджують їх походження, безпечність і якість, відповідність вимогам державних стандартів в наявності. Двотижневий запас продуктами харчування довгострокового зберігання здійснюється постійно.

Санітарний стан автотранспорту задовільний. Тари, в яких завозять продукти харчування, що швидко псуються (м’ясо яловичини та курятини, риба, молочні продукти тощо), відповідають нормативним вимогам.
Усі дошкільні навчальні заклади забезпечені запасом свіжих овочів. Умови їх зберігання задовільні. Порушень правил зберігання свіжих овочів у овочесховищах не виявлено.

Постачання недоброякісних продуктів харчування не зафіксовано.

Щовівторка бухгалтером Мануйловою Т.М. здійснюється корегування попередніх замовлень на продукти харчування та продовольчу сировину відповідно до заявок, що надходять від дошкільних навчальних закладів.

Аналіз виконання грошових та натуральних норм харчування здійснюється щомісячно.

Середня вартість харчування за один день:

- у травні 2012 року складає 8грн. 99 коп. (з них 3,99 грн. – батьківська плата, 5,12 – бюджетне фінансування).

- у травні 2013 року – 10 грн. 04 коп. (батьківська плата складає 4 грн. 25 коп, бюджетне фінансування – 5 грн. 79 коп.), що відповідає вимогам.

Середня вартість харчування дітей, що постраждали внаслідок аварії на Чорнобильській АЕС складає 12 грн. 52 коп., що також відповідає сучасним вимогам.

Виконання натуральних норм продуктів харчування дещо підвищилося – 68,4 % (травень 2012 року), 71,4% (травень 2013 року).



Назва продуктів харчування,

продовольчої сировини



2012

2013

різниця


%

викон.


натур. норм

% викон.

натур. норм



1.

хліб

80

83

+ 3%

2.

крупи

95

93

- 2%

3.

цукор

74

94

+20%

4.

борошно

71

91

+20%

5.

картопля

80

93

+13%

6.

олія

85

80

- 5%

7.

сухофрукти

69

75

+ 6%

8.

масло солодковершкове

73

76

+ 3%

9.

сметана

22

20

-2%

10.

сир твердий

36

40

+ 4%

11.

м'ясо

65

61

- 4%

12.

яйце

78

80

+ 2%

13.

риба

62

66

+ 4%

14.

овочі

95

73

-22%

15.

молоко

61

54

- 7%

16.

Сир м’який

49

63

- 14%

Перевиконання натуральних норм не спостерігається.

Недовиконання натуральних норм харчування викликано невідповідністю між кількістю коштів, виділених на продукти харчування та продовольчу сировину та вартістю цих продуктів.
На підставі вищевикладеного, рекомендується:

1. Управлінню освіти:

1.1. Контролювати умови доставки та супровідні документи, що підтверджують походження, безпечність і якість, відповідність вимогам державних стандартів продуктів харчування та продовольчої сировини до дошкільного навчального закладу.

Постійно.

1.2. Своєчасно проводити корегування заявок, що надходять від дошкільних навчальних закладів.

Щовівторка.

1.3. Щомісячно проводити аналіз виконання грошових та натуральних норм продуктів харчування.

До 10 числа кожного місяця.


1.4. Щомісячно проводити порівняльний аналіз між закупівельними цінами на продукти харчування та продовольчу сировину, які завозяться до дошкільних навчальних закладів району та середньостатистичними цінами на аналогічні продукти харчування та продовольчу сировину.

До 15 числа кожного місяця.

Головний спеціаліст

управління освіти адміністрації



Червонозаводського району

Харківської міської ради Л.В. Кулакова
ч. 1
скачать файл

Смотрите также: